Pizza na stałe zagościła w naszych domach. Jeszcze w latach 90. było to u nas danie spożywane rzadko i głównie poza domem, z okazji święta czy szczególnego wydarzenia. Jednak z biegiem lat to danie zaczęło częściej gościć pod naszymi dachami. Niektórzy uważają nawet, że ze wszystkich rodzajów smacznego placka, najlepsza jest właśnie pizza domowa. Przepis zakłada przede wszystkim ścisłą precyzję w zakresie wyrabiania ciasta i pełną kreatywność w doborze składników. Jak to pogodzić?
Pizza – znana na całym świecie!
Wiele osób myśli, że pizza naprawdę pochodzi z Włoch. Pyszna pizza jest w rzeczywistości daniem z Grecji. Samo słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego picea, oznaczającego chleb umieszczony w piecu.
Najsłynniejszą pizzą jest włoska margherita, której podstawowymi składnikami są ser mozzarella, bazylia i pomidory. Dużym powodzeniem cieszą się jednak również salame (na bazie sosu pomidorowego, sera, salami i oregano), hawajska (z ananasem, oregano i sosem pomidorowym), capriccioso (gdzie obok sera, oregano i sosu pomidorowego znajdziemy szynkę, oliwki i pieczarki), oraz neapolitańska (na bazie parmezanu, papryki, sera mozzarelli i bazylii).
Powyższe rodzaje pizzy to wersje typowo włoskie. Wiele narodów próbowało przyrządzać pizzę na swój własny sposób. Nietypową wersją, którą udało się rozpropagować na całym świecie, jest ta pochodząca z USA – prostokątna, z ogromną liczbą dodatków i często bardzo kaloryczna. Z wyników sondaży wynika jednak, że Polacy wybierają zdecydowanie tradycję europejską (wzorowaną na kuchni śródziemnomorskiej, a nie tej zza oceanu).
Pizza – co w niej lubimy?
Wiele osób zakłada, że pizza to tylko kolejny niezdrowy fast food, którego nie warto spożywać zbyt często. Jednak specjaliści od gastronomii zauważają, że domowa pizza, przyrządzona przez nas, nie musi być kaloryczna – wystarczy postawić na wersję light z pieczarkami i małą ilością tłuszczu. Niejeden przepis na domową pizzę zakłada duże możliwości wykonania smacznego, ale i wartościowego dania.
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na: Zdrowa pizza – jak i z czego ją zrobić
Pizzę kochają wszyscy – od dzieci, po studentów. Według światowych rankingów, w konsumpcji pizzy przodują Norwegowie – przeciętny mieszkaniec Norwegii zjada niemal 5,5 kg pizzy rocznie. Również Amerykanie przepadają za włoskim plackiem – wyliczono, że w USA sprzedawanych jest aż 350 kawałków pizzy na sekundę! Jeśli zaś chodzi o ulubione dodatki, to wybieramy najchętniej pieczarki, paprykę, salami, cebulę i oregano. Najwięcej pizzy jemy w sobotnie wieczory, wybierając opcję na dowóz. Dania dostarczane do domu mają szeroką ofertę – możemy sobie dzięki nim pozwolić na prawdziwie domową pizzę dostarczoną do domu (wejdź na stronę i poznaj szczegóły: https://dominospizza.pl/).
Pizza jest też inspiracją do bicia rekordów. Przez 20 lat tytuł największej pizzy świata dzierżyła ta upieczona w Republice Południowej Afryki w 1990 r.: ważyła ponad 12 ton. Sama średnica przekraczała 37 metrów, a do wykonania potrawy zużyto 4 tys. kilogramów sera i 2 tys. litrów sosu pomidorowego. Rekord pizzy z RPA pobito dopiero w 2010 r. w Krakowie. Na krakowskich Błoniach przyrządzono pizzę o długości ponad jednego kilometra i 10 metrów: pracowało przy niej ponad 200 kucharzy.
Jednak Polacy niedługo mogli cieszyć się tym wynikiem: w 2016 r. włoscy gastronomowie z Neapolu pobili ich o pół kilometra. Ich rekord próbowali z kolei pobić rok później kucharze z Kalifornii, szykując pizzę na ponad 2 kilometry, ale wynik ten nie został ostatecznie potwierdzony przez ekspertów.
Przepis na pizzę domową – jak ją zrobić?
Jak zrobić pizzę, która smakuje jak ta rodem ze słonecznej Italii? Sekret pysznej pizzy z pewnością tkwi w idealnie wyrobionym cieście. Jak je wykonać?
Potrzebne będą półtorej szklanki mąki pszennej, pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, dwie łyżki oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek – musi być dobrej jakości), 3-4 gramy drożdży w proszku (choć można też skorzystać ze świeżych – ich objętość należy jedynie odpowiednio przeliczyć), pół łyżeczki soli, tyle samo cukru i dwie łyżeczki ulubionej przyprawy (dobrze sprawdzają się zioła prowansalskie).
Jak wyrobić ciasto? Potrzebna będzie duża miska, do której wrzucamy mąkę i drożdże, oraz dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy oliwę, sól i cukier – i dokładnie mieszamy całość jeszcze raz. Później stopniowo dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto – najpierw łyżką, a później ręką. Powinna uformować się jednolita kula – jeśli ciasto zbyt się lepi, warto podsypać je mąką. Uformowaną kulę zostawiamy w misce, w ciepłym miejscu, na 20-30 minut, by ciasto odpowiednio wyrosło.
Kiedy będzie już gotowe, rozgniatamy je (najlepiej po prostu dłonią) na gruby placek i rozciągamy. To najlepsza droga, by uzyskać idealną, okrągłą pizzę. Smarujemy blachę oliwą i układamy na niej nasz placek: kształt zależy oczywiście od nas, ale by uzyskać klasyczny okrąg, można jeszcze nieco porozciągać ciasto.
Na gotowym do pieczenia placku układamy składniki. Jakie? To już zależy od naszego gustu i oczekiwań. Z pewnością warto najpierw polać ciasto sosem pomidorowym i dopiero na nim rozkładać dodatki. Domowa pizza to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych resztek z lodówki – możemy na niej ułożyć plasterki salami, pociętą w piórka cebulę, pieczarki, oliwki, ser feta czy mozzarella.
Tak przygotowane danie wsuwamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika. Powinno piec się od 15 do 25 minut – gotowe będzie miało lekko przyrumieniony spód. Niektórzy doświadczeni smakosze pizzy domowej pieką ją zaledwie 7-8 minut, wsuwając ją na dno dobrze nagrzanego piekarnika. Jednak w przypadku początkujących, lepiej robić to ostrożniej.
Upieczoną potrawę wyciągamy z piekarnika i dekorujemy oregano. Przygotowana w ten sposób domowa pizza jest gotowa do jedzenia!