Placki ziemniaczane

Julianna
Obiad
09.11.2020 11:56
Placki ziemniaczane

Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków: Najlepsze placki ziemniaczane Składniki (na ok 18 sztuk): 1,5kg ziemniaków2 małe jajka1 duża cebulasólpieprzszczypta wędzonej paprykiopcjonalnie: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnkuolej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrać. Nie podlewam oleju w trakcie smażenia, ta ilość zazwyczaj wystarcza mi na usmażenie 3 patelni (czyli ok 18 placków, bo na raz wykładam 6 placuszków). Ale te tricki również się sprawdzają przy plackach na słodko;) *Uwaga: ziemniaki na zdjęciu są średniego rozmiaru, takie przeliczam, że z 1 ziemniaka usmażę 2 placki. W czasach, gdy wybór ziemniaków jest tak szeroki, jak wybór samochodów na giełdzie, warto zwrócić uwagę na typ. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na dwie frakcje: z cukrem albo na słono. Wlewam go dość sporo, tak, żeby placki pływały (ok 0,5-1cm), rozgrzewam mocno i dopiero na taki mocno rozgrzany wykładam łyżką masę ziemniaczaną. I nie żeby nie próbowałam posypywać chrupiących placków cukrem, tylko jakoś nie przepadam za nimi w takim wydaniu. Przelicznik jest mniej więcej taki, że z 6 sporych ziemniaków (ok 1,5 kg przed obraniem)* wychodzi mi 18 placków. Ścieram ją na tarce razem z ziemniakami, dzięki czemu masa nie traci koloru (przy typie C ten trick działa słabo). Jedni nie wyobrażają sobie jedzenia placków ze śmietaną, drudzy zarzekają się, że nigdy-przenigdy nie tkną placka ze słodkimi dodatkami. Nie żadne tam roboty, miksery, szatkownice itp, tylko zwykła, najzwyklejsza ręczna tarka, która ma drobne oczka (to ta ostra strona, więc uważajcie na knykcie). Na patelni rozgrzać olej (ok 1cm), gdy będzie mocno rozgrzany, łyżką wykładać placki. Osobiście nie lubię placków z ziemniaków C, ponieważ po starciu szybko ciemnieją i wychodzą nieapetyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/11/najlepsze-placki-ziemniaczane.html