Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami: - - 2 litry bulionu drobiowego - - 4 buraki średniej wielkości - - 6 ziemniaków średniej wielkości - - ćwiartka selera - - korzeń pietruszki - - marchewka - - 2 ząbki czosnku - - 1,5 łyżki octu jabłkowego - - 3 łyżki śmietany 30% - - kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych - - sól, pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Do gotującego się bulionu dorzucamy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Zupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze.