Składniki: - 300 g ryżu (dobrze się sprawdzi basmati) - 600 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody - około 300 g piersi z kurczaka - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka zielonego groszku (lub kukurydzy) - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kolendra lub natka pietruszki - po 1 płaskiej łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - sól - oliwa - opcjonalnie limonka Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy ryż na patelnię z kurczakiem (lub kurczaka do garnka z ryżem, jak wolicie ;-) ). Wówczas zdejmujemy pokrywkę, odstawiamy na kilka chwil, aby ryż wchłoną pozostałą wodę (już bez podgrzewania, aby się nie przypalił). Do garnka wsypujemy opłukany na sicie ryż, pomidory z puszki, bulion, oregano i kmin, szczyptę soli. Podsmażamy kilka chwil, następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, doprawionego paprykami w proszku i solą oraz pokrojoną paprykę. Tak więc stawiam dziś na lot do Ameryki Północnej i zapraszam Was na talerz pyszności inspirowanych Meksykiem!