Marynowane grzyby

Julianna
Przetwory
04.11.2020 10:13
Marynowane grzyby

Polecam również inne przepisy na grzyby: Marynowane grzyby Składniki: 2kg grzybów: podgrzybki, borowiki, opieńki, maślaki zalewa: 1 szklanka octu 3-5 szklanek wody 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka gorczycy 1 duża cebula do każdego słoika: 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, opcjonalnie 1-2 goździki, czosnek Grzyby oczyścić z liści, piasku. Do zalewy włożyć grzyby, gotować 5 minut, następnie gorące grzyby włożyć do słoików i wlać trochę zalewy. Z drugiej strony, gdybym nazbierała jeszcze jeden, miałam problem z ich przerobieniem:) Część przerobiłam na pastę do słoików, część zamroziłam, a najładniejsze zamarynowałam. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić grzyby, gotować ok 5-10 minut. Pojechaliśmy do lasu z myślą o spacerze, oczywiście z koszykiem, bo może coś się trafi. Do każdego słoika razem z grzybami włożyć też liście laurowe i ziele angielskie. My lubimy zalewę o bardziej łagodnym smaku, żeby było czuć smak grzybów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/11/marynowane-grzyby.html