Omlet z groszkiem i szynką

Julianna
Śniadania
16.05.2017 9:41
Omlet z groszkiem i szynką

Klasyczny omlet przygotowuje się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki (czasem również mąki), masę następnie wylewa się na patelnię i smaży kilka minut, aż się zetnie. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 2 plasterki szynki (ok 30g) garść zielonego groszku (może być mrożony) szczypiorek z jednej dymki sól pieprz olej lub masło do smażenia Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Do omletu można dodać ulubione dodatki, jak np. ser, pomidory, wędlinę - wykłada się je na usmażony omlet, a następnie składa się go na pół, przykrywając dodatki. Aż szkoda było zasypiać... Mam na myśli słowików w parku za oknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Można również przygotować omlet wrzucając dodatki od razu na patelnię. I jeszcze jedno moje odstępstwo od klasyki - do masy jajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/05/omlet-z-groszkiem-i-szynka.html