Zresztą zobaczcie sami, bo na stronie sklepu jest duży wybór różnych patelni i garnków: https://www.patelnie-tytanowe.pl Pilaw z pęczakiem Składniki: 4 ćwiartki kurczaka200g pęczaku2 duże cebule (ok 200g)3 marchewki (ok 300g)4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju)1 główka czosnkułyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski)0,5 łyżeczki wędzonej paprykiszczypta chilikilka gałązek tymianku i cząbru2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiegosólpieprzprzyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sól Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce. Patelnia WOLL Diamond głęboka 24 cm Przez trzy tygodnie dużo działo się w mojej kuchni za sprawą tej patelni: pojawiały się omlety i jajecznica na śniadanie, gulasz i pilaw z pęczaku na obiad (przepis znajdziecie na końcu tego wpisu), placuszki na kolację. W praktyce to oznacza, że takie naczynie równomiernie się nagrzewa i ma taką samą temperaturę zarówno na środku, jak i na krawędziach oraz długo utrzymuje ciepło, a co za tym idzie – pozwala zaoszczędzić nawet 1/3 energii. Jednak gdy zastanowiłam się i zestawiłam koszty tych wszystkich patelni, które miałam i musiałam wyrzucić, bo zaczęły przywierać, przypalały się, w niektórych odkształciło się dno – stwierdzam, że warto mieć w domu porządną patelnię. W praktyce oznacza to, że powłoka patelni jest odporna na ścieranie i zarysowania, a podczas przygotowania posiłków można używać również akcesoriów metalowych. Pęczak opłukać, odcedzić, wyłożyć równą warstwą na mięso, dolać gorącej wody, żeby ziarenka kaszy byłe przykryte, włożyć czosnek, przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze ok 25 minut. Do patelni dołączona jest przykrywka z hartowanego żaroodpornego szkła, która wytrzymuje temperatury do 250stC, co oznacza że również nadaje się do przygotowania potraw w piekarniku. Osobiście jestem bardzo ostrożna i po tym, jak kilka razy przekonałam się na moich starych patelniach, że lepiej tego nie robić, jestem przyzwyczajona, by zmywać je ręcznie. W niektórych przypadkach waga patelni może wymagać użycia większej siły, np. gdy chcę wymieszać lub odwrócić potrawę potrząsając patelnią (mężczyzna raczej nie będzie miał z tym problemu:) Patelnie mają grube dno, które się nie odkształca nawet przy bardzo wysokich temperaturach, a producent udziela na nie 25-letniej gwarancji. Patelnie WOLL Diamond mają odpinaną rączkę, dzięki czemu zajmują mniej miejsca na półce w szafce i w lodówce. Nawet jeśli z czasem pojawią się drobne rysy, nie będą one miały wpływu na nasze zdrowie i nieprzywieralność powłoki. Byłby to również świetny prezent dla młodej pary na wesele lub na parapetówkę. W głębokiej patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Na etapie produkcji naczyń nanoszone są kolejne warstwy, w tym antykorozyjna oraz WOLL TITANIUM NON-STICK. I tu miłe zaskoczenie – w przypadku patelni WOLL wystarczyło umyć ją ciepłą wodą gąbką, nawet bez użycia detergentu. Ta powłoka umożliwia też smażenie bez tłuszczu albo z minimalną jego ilością, pozwalając gotować zdrowiej i zachować zawarte w produktach cenne składniki, witaminy i minerały. Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę.