Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu

Agnieszka
Zapiekanki
04.11.2020 10:32
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu

Składniki: - 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) - 1 marchewka pokrojona w kostkę - Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki - ½ szklanki czerwonej soczewicy - Kawałek sera pleśniowego - 1 mała dynia makaronowa lub połowa średniej - ½ szklanki wina - Tarty parmezan – kilka łyżek - 3 łyżki oleju - Sól - Pieprz W Polsce dynia wielkiej furory nie robi, ale nie jest też tak, że nikt z niej nie przyrządza ciekawych dań. U nas w domu, kiedy zaczyna się sezon na dynie, zapiekamy dynię z mięsem z rosołu. Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu jest smacznym i bardzo ekologiczne danie, ponieważ nie trzeba po nim zmywać naczyń. Amerykanie mają nieco inne skojarzenia – pewnie dlatego, że nie jadają rosołu z makaronem (nie wiedzą co tracą) i nazywają dynię makaronową: spaghetti squash. Łatwe Liczba porcji: 2 Przepisy na dynię makaronową cieszą się wielką popularnością w USA, gdzie zresztą dynie w ogóle mają spore wzięcie. Przy pomocy widelca poszarp miąższ na wiórki (trzymaj dynię w rękawicy do pieczenia, żeby się nie poparzyć. W tym przepisie dynia makaronowa zapiekana jest z sosem al ragu. Naszym zdaniem, jednym z najciekawszych jest dynia makaronowa zapiekana z sosem. Dlatego dynia makaronowa zapiekana powinna mieć sporą warstwę dobrze doprawionego sosu, który po upieczeniu można przyjemnie łączyć z dyniowym makaronem. W ogóle dynia makaronowa jest naszym ulubionym członkiem dyniej rodziny, która, dodajmy, liczy dziesiątki, jeśli nie setki odmian. Sos - 400 ml sosu pomidorowego - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 1 liść laurowy Przygotowanie: Ma ona jedną bardzo fajną cechę: po upieczeniu, miąższ dyni makaronowej można podzielić widelcem na małe niteczki, przypominające nasz polski makaron dodawany do rosołu. Ale szczególnie pyszna jest dynia makaronowa zapiekana z sosem, albo mięsem. Miłość do dyni ma pewnie związek z Halloween, które przecież bez dyni obejść się nie może. Umyj dynię, przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż łyżką gniado nasienne, posól dynię od środka i posmaruj łyżką oleju. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Amerykanie z dyni robią wszystko: od zup, przez naleśniki, ciasta, na kawie dyniowej kończąc. Wstaw do piekarnika nastawionego na 210 stopni na 20 minut. Ponieważ dynia sama w sobie specjalnie nie ma smaku, za to bardzo ładnie przyjmuje inne smaki. Ponieważ dynia makaronowa najlepiej smakuje, gdy jest podzielona na makaroniki. Można ją zjeść w prosty sposób i mega zdrowy: po prostu z sosem aglio oglio. Na 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję grill, żeby ładnie przypiec wierzch. Potrawę można zjeść prosto z dyniowe łupinki w jakiej się upiekła. Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/dynia-makaronowa-zapiekana-z-sosem-al-ragu/