Pasteis de nata

Julianna
Desery
22.10.2020 12:58
Pasteis de nata

Pasteis de nata Składniki (na 12 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego (300g) masa budyniowa: 3 żółtka 100ml wody 200ml mleka lub śmietanki (słodkiej 12%) skórka z cytryny 1 laska cynamonu 80g cukru 20g skrobi kukurydzianej (lub mąki pszennej) cynamon do posypania Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, włożyć laskę cynamonu i skórkę otartą z cytryny, zagotować na małym ogniu, odstawić. Jak długa była kolejka do cukierni w Belem i jak pachniały dopiero co wyciągnięte z pieca w fabryce na jednej z lizbońskich ulic... Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremek. Wiem, wiem, to nie będą oryginalne pasteis de nata (wymawiamy: paszteisz dy nata), ale mimo wykorzystania gotowego ciasta francuskiego (następnym razem zrobię sama) wyszły bardzo podobne w smaku. Masę umieścić z powrotem na ogniu, podgrzewać, cały czas mieszając aż się zagotuje. Babeczki napełnić masą do wysokości 3/4, wstawić do piekarnika, piec ok 12-15 minut, aż masa budyniowa się zetnie i będzie przypieczona. Pozostałe mleko zagotować, wlać do mleka z mąką, rozmieszać rózgą żeby nie było grudek. Babeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i zapieczone do uzyskania karmelowej skórki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/10/pasteis-de-nata.html