Polecam również inne buraczane przepisy: Prosty chłodnik litewski Składniki: 500ml kefiru lub zsiadłego mleka 2 pęczki botwiny 200 ml wody 200 ml wody 1 pęczek koperku 2 ogórki 2 ogórki 4 jajka sól sól Buraki obrać, pokroić w słomkę, Łodygi i liście pokroić. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucić buraki, gotować na małym ogniu około 4 minut, dodać liście i łodygi, posolić lekko, gotować jeszcze ze 3 minuty. Smak dzieciństwa;) Kiedyś babcia trzymała krowę, więc najczęściej gotowało się chłodnik na zsiadłym mleku. Kiedyś babcia trzymała krowę, więc najczęściej gotowało się chłodnik na zsiadłym mleku. Wersja na kefirze jednak wydaje się być bardziej kremowa, gęsta. Wersja na kefirze jednak wydaje się być bardziej kremowa, gęsta.