CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Beata
Desery
04.11.2020 9:27
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 180 g masła 1 łyżka mleka 50 g cukru 250 g mąki pszennej u mnie typ 450 60 g suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Żurawinę moczymy przez chwilkę w gorącej wodzie, żeby ładnie nam napęczniała. 6. Wyjmujemy jeden wałek, odwijamy folię i kroimy ostrym nożem plastry o grubości 6 - 7 mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Jak będziecie przekładać ciasteczka do ostudzenia, to delikatnie, bo zaraz po upieczeniu są miękkie, jak troszkę przestygną robią się już bardziej zwarte. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Proste w przygotowaniu, można zrobić na Święta, włożyć do puszki i spokojnie mogą tak sobie czekać do tygodnia. Owijamy każdy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 4. Z każdej formujemy wałek o grubości 3 - 4 cm. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/11/ciasteczka-z-zurawina.html