Składniki: 2 bakłażany 5 łyżek oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula 400 g pomidorów krojonych w puszce 3 łyżki octu winnego czerwonego 2 łyżki kaparów 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 50 g orzeszków Pini sól pieprz świeże listki bazylii (garść) 1. Bakłażana kroimy w kostkę, tak samo cebulę. 3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzeszki Pini, oraz przygotowujemy listki bazylii. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz pokrojone bakłażany. Sycylijska Caponata to pyszne danie u nas na ciepło, ale może też podobno być na zimno. 4. Na samym końcu dodajemy większą część listków bazylii, mieszamy. Polecam, warto zrobić, my na pewno będziemy do niej wracać :-) Miłego dnia :-)