Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g pomidorków cherry spora garść świeżej bazylii 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki lub ze skórką sól pieprz 8-10 łyżek startego sera pecorino lub parmigiano reggiano (u mnie ten drugi) tarty ser typu pecorino lub parmigiano reggiano do posypania 1. Pomidorki myjemy i kroimy w kosteczkę. Spaghetti z pesto sycylijskim z Trapani to pyszne połączenie migdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. 2. Do misy blendera wkładamy migdały, pokrojony w plasterki czosnek, listki bazylii oraz oliwę i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser pecorino lub paimigiano reggiano i pokrojone w kosteczkę pomidorki. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Jeśli chcemy żeby nasz sos był jedwabiście gładki musimy dłużej miksować, jeśli wolimy bardziej charakterny, chrupiące to miksujemy krócej. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.