Przy podziale na 3, jedna porcja to ok. 195kcal, B: 27,6, T: 7,6g, W: 7g. Składniki: – 1 ośmiornica – 250ml wina białego wytrawnego – 1 cebula – 4 ząbki czosnku – 3 liście laurowe – 3 ziela angielskie – sól, pieprz Sos: – ½ cytryny – 1 łyżka masła – ½ natki pietruszki – ½ chili Dodatkowo: – 1-2 długie ogórki – 1 łyżka sosu sojowego – sezam OŚMIORNICA: Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz aparat gębowy. Gdy wywar zacznie wrzeć – straszymy ośmiornicę, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki na kilka sekund kilkukrotnie (3-4 razy). Ośmiornicę podajemy z sosem oraz z sałatką z ogórka. Niestety jestem jedyną osobą w domu, która lubi ją jeść, dlatego pojawia się na stole stosunkowo rzadko. Jednak, kiedy wypatrzę ją w marketowych lodówkach (a pojawia się epizodycznie) nie mogę się powstrzymać i od razu ją kupuję. Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy według zasady 1h gotowania na 1 kg ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Na rozgrzany grill układamy macki wraz z ząbkami czosnku. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka, sól i pieprz. Dodajemy posiekaną natkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny.