Mam wrażenie, że używając takich starszych pieczarek, z widocznymi blaszkami puszczają one znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 😉 2 cukinie 2 papryki kilkanaście pieczarek 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej duża szczypta proszku do pieczenia 2 jajka sól opcjonalnie np zioła prowansalskie sos chilli olej do głębokiego smażenia Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było zbyt gęste i nie chciało oblepić warzyw, dodajemy jeszcze obie mąki. Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju przez około 3-5 minut. Łyżką cedzakową zbieramy z patelni pływające kawałeczki ciasta, po czym smażymy kolejne porcje. Podstawą uzyskania odpowiedniego ciasta jest zrobienie go na naprawdę zimnej, wręcz lodowatej wodzie. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej.