Dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami Dutch baby to jedno z moich ulubionych śniadań – pieczony w żeliwnej patelni naleśnik, który robi się bardzo prosto i dużo mniej z nim roboty niż ze zwykłymi naleśnikami! Ja przygotowałam wytrawny dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami, ale jeżeli macie ochote na słodką wersję wypróbujcie ten dutch baby z brzoskwiniami i palonym masłem. Prosty pieczony naleśnik Dutch baby przygotowuje się identycznie jak ciasto na zwykłe nalesniki, ale zamiast smazyć go na patelni wylewa się od razu całe ciasto do patelni żaroodpornej lub naczynia i piecze. I choć teraz dutch baby podaje się głównie na słodko, to na początku XX wieku Victor Manca przygotowywał go właśnie na wytrawnie, podawany z bekonem lub kiełbasą. Wymyślił go pochodzący z Niemiec właściciel restauracji Manca’s cafe z Seattle (Victor Manca), który inspirował się przy jego przygotowaniu popoversami i puddingiem Yorkshire (które przygotowuje się bardzo podobnie). Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Lubię go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji – tym razem proponuję Wam dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami. Wskazówki: - Dutch baby możecie podac również z innymi dodatkami np. z jajkiem i awokado. Do podania: - 10 pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, oliwa z oliwek - 100 g ricotty - świeży tymianek lub bazylia - ocet balsamiczny Przygotowanie: - Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Do pieczenia naleśnika najlepsza jest patelnia żeliwna, ale jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać naczynie odporne lub zwykła patelnię z odłączaną rączką. - Wyciskamy upieczony czosnek z łupinki, rozgniatamy widelcem i mieszamy z pomidorkami. Dutch baby najlepszy jest od razy po wyjęciu z pieca, im dłużej stoi, tym bardziej opada. - Wstawiamy do piekarnika pomidorki oraz patelnię żeliwną (lub naczynie żaroodporne) z łyżką masła i nagrzewamy przez 10 minut.