Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Dorota
Obiad
18.07.2019 20:16
Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 mała cukinia 8-10 obranych krewetek tygrysich 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe 8-10 listków cykorii 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową) 2 garście rukoli 2 łyżki natki pietruszki ½ szklanki wody lub białego wina 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz, suszona chilli Przygotowanie: Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Z owocami morza taki makaron komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie! Pyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu! Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii. Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/bezglutenowe-spaghetti-cukiniowe-z-krewetkami-i-cykoria/