Kilimandżaro - pyszne ciasto z jabłkami

Kasia
Ciasta
30.10.2020 13:29
Kilimandżaro - pyszne ciasto z jabłkami

Polecam gorąco.... Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 szkl cukru Na masę jabłkową: 1 kg jabłek (ważone już po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Na masę budyniową: 2 żółtka 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej pół szkl. Zobaczcie film jak zrobić takie ciasto krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy od biszkoptu: ubijamy białka ze szczyptą soli ,jak zaczną sztywnieć, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze dosyć długo, ok 5- 6 min (dzięki temu że ubijemy mocno białka nie będziemy musieli dodawać proszku do pieczenia),następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, przesiewamy do masy wymieszane ze sobą mąki i kakao, mieszamy całość już drewnianą łyżką (nie robotem!) Gotujemy krem budyniowy : Do rondelka wlewamy 350 ml mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy i zagotowujemy ,z pozostałym mlekiem mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy energicznie i jak zgęstnieje gotujemy jeszcze minutkę i wyłączamy. Masę wylewamy na blaszkę (35x25 cm) wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia ,wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra - dół) i pieczemy ok 30- 35 min. Najlepszy przepis na sernik więcej przepisów na domowe ciasta znajdziecie na samej górze strony w zakładce - cukru pudru 250 g masła Na polewę: 150 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 50 g płatków migdałowych do posypania wierzchu Przygotowanie: dodatkowo : robimy polewę: do miseczki wrzucamy posiekaną drobno czekoladę, dolewamy śmietankę i wstawiamy do mikrofalówki na ok 30 sekund, następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. W misie robota ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń ,miksujemy na gładką puszystą masę. Biszkopt przekrajamy na dwie części i na pierwszą część wykładamy przestudzone jabłka. wyrównujemy i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów (możecie je wcześniej podprażyć na suchej patelni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/10/kilimandzaro-pyszne-ciasto-z-jabkami.html