Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. cottage pie z boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. Łatwe Liczba porcji: 2 Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki ½ główki kalafiora 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka 1 żółtko 1 szklanka tartego parmezanu Garść szpinaku Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure. Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Krok 1 Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki (razem z głąbikami). W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu sprzed dwóch dni. Prosty przepis na danie typu coś z niczego. Odkryj, dokładnie odcedź, dodaj 2 łyżki masła i mleko, ubij tłuczkiem na gładką masę. Umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut. Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką.