Calzone - pizzowe pierożki

Kasia
Obiad
14.04.2020 15:40
Calzone - pizzowe pierożki

polecam 750 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 450 ml ciepłej wody na sos pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano sól 250 g żółtego sera 20 dag salami 2 łyżki oliwek zielonych 2 łyżki oliwek czarnych pól cebuli 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnek (przeciśnięty przez praskę) sól i pieprz 1 jajko do posmarowania pierożków ziała do posypania po wierzchu Składniki:na ciasto:na farsz:na sos czosnkowy:dodatkowo :Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy sól i oliwę i wymieszane ze sobą drożdże z wodą,wyrabiamy ciasto dosyć długo,bo wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne i mięciutkie. Wykrajamy kółka za pomocą talerzyka lub miseczki(od was zależy jakie będą duże wasze pierożki).Połowę wykrojonego kółka smarujemy sosem pomidorowym.i nakładamy na sos sporą ilość farszu,zakładamy połową ciasta wolną od farszu na wierzch i sklejamy brzegi jak w pierogach. Gotowe pierogi układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy po wierzchu odrobiną suszonych ziół. Pierożki z ciasta na pizzę z farszem ,który możecie zrobić z dowolnych składników jakie macie pod ręką .Do Smacznego!!Zapraszam również na inne moje przepisy na obiad:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/04/calzone-pizzowe-pierogipizza-inaczej.html