Składniki na paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe: 380 g mąki pszennej krupczatki 130 g cukru pudru 200 g masła jajko (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli plaska łyżeczka proszku do pieczenia około 60 g obranych migdałów Przygotowanie Na stolnicy robimy kopczyk z mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia. Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe w 15 minut Zdrowe batoniki marchewkowe W takim kształcie można je zrobić na Halloween, a w ciągu roku z kruchego ciasta można formować inne kształty jakie tylko podsunie nam wyobraźnia. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Każdy w nich formujemy w palucha tj. zaokrąglamy końcówki, robimy po trzy wgłębienia przy końcach, tak aby wyglądały jak najbardziej naturalnie. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy to nic innego jak kruche ciastka migdałowe w nietypowej odsłonie.