Ciasto Czerwony Kapturek

Ciasta
30.10.2020 10:57
Ciasto Czerwony Kapturek

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm): 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (wielkość L) Truskawkowy mus: 500 g mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe – po 40g ( plus szklanka wody) Krem śmietankowy: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Dodatkowo: ok. 150 g herbatników 180 g gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki cukru pudru Herbatniki ułożyć na warstwie śmietankowej. Masę truskawkową przestudzić, odlać pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę przełożyć na ostudzone kakaowe ciasto. Ciasto Czerwony Kapturek, czyli przepyszne kakaowe ciasto z truskawkowym musem i kremem na bazie bitej śmietany. Przełożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, przełożyć na ciasteczka. Odłożoną wcześniej masę truskawkową zblendować lub zmiksować na gładki krem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-czerwony-kapturek/