Składniki: - 2 półbagietki - około 400-450 g pieczarek - 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli - 1 mała czerwona papryczka - 2 małe żółte papryczki - Kabanos chill mini pepperoni Olewnik (3-4 sztuki) - Kabanosy wieprzowe kruche i pieczone Olewnik (pół jednego kabanosa, można dać więcej) - 150 g sera mozzarella wiórki - gruby kawałek sera gouda (można pominąć i zastąpić większą ilością sera mozzarella)* - pieprz i sól do smaku - 1 czubata łyżka masła *my lubimy łączyć rożne smaki sera Przygotowanie: Pieczarki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Po około 3-4 minutach zapiekanki można jeszcze posypać z wierzchu drugim rodzajem sera startego na drobnych oczkach (można pominąć tą czynność). Następnie posypujemy wszystko serem mozzarella i wkładamy zapiekanki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ostatnio przypomniał mi się hit moich dziecinnych lat i przygotowałam w domu pyszne klasyczne zapiekanki dla siebie i męża. Na farsz układamy pokrojone w plasterki kabanosy i pokrojone papryczki. Zapiekanki pieczemy do rozpuszczenia sera i uzyskania chrupkości bułki. Dla podkreślenia smaku dodałam pikantne kabanosy chill mini pepperoni. Cebulę drobno kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy całość solą i pieprzem (u mnie dwie szczypty pieprzu, pieczarki mają mieć wyrazisty smak).