Pączki malinowe

Julianna
Ciasta
23.02.2017 9:26
Pączki malinowe

Na olej wykładać pączki wyrośniętą stroną, smażyć ok 1,5 minuty na małym ogniu, odwrócić i smażyć jeszcze ok minuty (czas smażenia zależy od wielkości pączków).Usmażone pączki wyjąć, położyć na papierowym ręczniku, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Paczki malinowe 650g mąki25g drożdży60g cukru2 jajka4 żółtka80g śmietany 18%250ml mleka50g masłaziarenka z laski wanilii2 łyżki spirytusuolej do smażeniamalinowy curd do nadziewania (zrobiony wg tego przepisu , zamiast porzeczek użyłam mrożonych malin) Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości jajka, formować okrągłe pączki, układać na wysmarowanej olejem blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, zalać pół szklanki mleka, wsypać łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrastania na ok 15 minut. Ciasto na początku będzie się kleiło, ale z czasem (po ok 15 minutach) zacznie odstawać od miski. Gdy masło wmiesza się w ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/02/paczki-malinowe.html