Leczo z kukurydzą i parówkami Składniki (na 6 porcji): 2 małe cukinie (u mnie zielona i żółta) (ok 500g)1 patison (ok 200g)3 papryki (czerwona i żółta) (ok 500g)2 cebule (ok 200g)3 mięsiste pomidory (ok 500g)1 kolba kukurydzy (ugotowana)2-3 ząbki czosnku1 mała papryka chili3-4 U nas to danie pojawia się w sezonie letnio-jesiennym kilkakrotnie i za każdym razem jest inne - a to mam akurat więcej papryki, albo kupiłam bakłażany, albo wyrosło za dużo patisonów i już brakuje pomysłu na nie, do tego dochodzi wersją wege lub z kiełbasą czy parówkami... W głębokiej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i pomidory, smażyć kilka minut, aż pomidory puszczą sok. Parówki pokroić w krążki, dodać do lecza, całość doprawić do smaku, dusić jeszcze 5 minut. Cukinię pokroić w półplasterki (ok 0,5 cm). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Dodać tymianek i cząber, kukurydzę, przykryć i dusić ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek i chili (bez ziarenek) posiekać.