Wytrawna owsianka po azjatycku

Dorota
Śniadania
15.10.2020 17:32
Wytrawna owsianka po azjatycku

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na owsiankę: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1½ szklanki wody lub bulionu 1 łyżka pasty miso lub sosu sojowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego Dodatki: 1 pieczarka portobello lub 3 zwykłe pieczarki 1 szalotka 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 50 g ugotowanego i obranego bobu lub świeżego zielonego groszku albo edamame 1-2 jajka ugotowane na półtwardo 1 mała marchew 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 papryczka chili sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzany olej wrzucamy obrany i posiekany imbir, a po chwili posiekany czosnek. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Owsianka na słono na zimne dni Wytrawna owsianka może wydawać się absurdalna, ale naprawde jest smaczna, więc warto spróbować! Zwykle jada się ją na słodko, ale warto spróbować ją w wersji na wytrawnie – jest bardzo pożywna i smakowita. Na wierzchu układamy bób lub groszek, marchew pokrojoną w słupki i przekrojone na pół jajko. Po 30 sekundach wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je wodą lub bulionem, dodajemy pastę miso i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Do owsianki na słono można dodaj wszystkie warzywa, na jakie ma się ochotę! Może owsiane ciasto kruche ze śliwkami albo kawowa owsianka na słodko? Dobrze przyprawiona, z ulubionymi dodatkami zapsokoji duży głód i rozgrzeje brzuszek, więc na jesień jest idealna. Jeżeli macie nietolerancję na gluten zwróććie uwagę, żeby płatki owsiane były oznaczone jako bezglutenowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/wytrawna-owsianka-po-azjatycku/