Przepis na: Sernik z mlekiem w proszku Składniki: Spód: 200 g herbatników maślanych 80 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szklanka cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 70 g miękkiego masła 70 g mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mleka w proszku 7 jajek Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej: Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 20 minut w temp. 160 stopni, a następnie przez 70-80 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). , ale przez dłuższy czas np. 90 minut Polecam piec sernik w kąpieli wodnej Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika Sernik z mlekiem w proszku przygotowałam na bazie ciasteczkowego spodu, jednak równie dobrze możecie przygotować kruche, maślane ciasto i je podpiec (wystarczy ok 15-20 minut) przed wylaniem na nie masę serową. Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 1 szklankę cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 3/4 szklanki cukru), 30 g cukru z prawdziwą wanilią, 7 żółtek i 70 g miękkiego masła. Sernik z mlekiem w proszku to moja najnowsza propozycja na pyszny wypiek, który z pewnością Wam przypadnie do gustu. Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni Jeśli szukasz podobnych przepisów, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością: Co ciekawe najczęściej odwiedzanym sernikiem na święta Bożego Narodzenia jest sernik piernikowy, zaś na Wielkanoc – sernik wielkanocny. Dodatkowo: polewa czekoladowa (przepis klik) opcjonalnie garść malin lub truskawek 2 kostki startej czekolady gorzkiej Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku? Sernik Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z mlekiem w proszku. Ja do mojej gorącej polewy dodałam około 1/2 szklanki mleka w proszku, aby uzyskać gęstszą polewę w formie bardziej kremu czekoladowego. Najbardziej kocham piec sernik z białą czekoladą (zauważyłam, że on też lubi być przeze mnie pieczony, bo za każdym razem wychodzi perfekcyjnie!) oraz sernika z brzoskwiniami i bezą. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 20 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Krok 3 Następnie wsypujemy 2 budynie (proszek), 1,5 szklanki mleka w proszku i wlewamy 1 szklankę mleka. Krok 4 W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 6-7 minut).