Wypróbujcie koniecznie, bo na dodatek robi się ją wyjątkowo prosto! Korzenna granola gryczana Ilość porcji: 2 duże słoiki Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej 60 g wiórków kokosowych 70 g płatków owsianych 70 g słonecznika 50 g pestek dyni 200 g orzechów np. migdałów, nerkowców, arachidowych 7 łyżeczek cynamonu 6 łyżeczek kardamonu 3 łyżki kakao 4 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżki syropu klonowego 6 łyżek oleju roślinnego 60 g owoców goji Przygotowanie: Wtedy ma się pewność, że taki prezent był przygotowywany specjalnie, dla wyjątkowej osoby – a jeżeli jest jadalny, to potem z każdym kęsem obdarowany może sobie przypominać, od kogo go dostał i cieszyć się pysznym smakiem. Prezent, który można zjeść pojawił się też na liście pomysłów na idealne prezenty dla foodies – i jednym z nich może być pyszna i chrupiąca granola. Ta w wersji gryczanej jest doskonała – pieczona kasza jest niesamowicie chrupiąca a dodatek orzechów, czekolady i kakao nadaje jej niesamowicie fajnego smaku. Jeżeli mam więcej czasu, zaczynam już w listopadzie i przygotowuję pierniczki Aganiok, a jeżeli tego czasu zabrakło robię pyszne, mięciutkie od razu pierniczki last minute. Dodaję ją najczęściej do jogurtu, razem z sezonowymi owocami, a czasami posypuję nią placuszki i pankejki albo nawet ciasta z kremem. Tych nie da się kupić – i nawet najprostsza rzecz, jeżeli zrobiona samemu cieszy bardziej niż najdroższy prezent. Ja już od dawna praktykuję przygotowywanie dla mojej rodziny i bliskich jadalnych prezentów świątecznych – niemal zawsze są to pierniczki. Moja czasami starcza mi nawet na 2-3, chociaż najczęściej zjadam ją dużo szybciej.