Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée

Martyna
Obiad
13.10.2020 20:47
Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée

Przepis na 5 porcji, z czego jedna to ok. 400kcal, B: 12,6g, T: 11,4g, W: 58,5g. Składniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia. W rondelku umieszczamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz drugą cebulę, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Risotto ściągamy z palnika i łączymy z ricottą oraz parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. Na patelni umieszczamy plastry boczku i smażymy aż staną się chrupiące, ściągamy z patelni. Czas na jesienną propozycję obiadową, więc co powiecie na risotto z dyniowym purée?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/risotto-z-ricotta-i-pieczarkami-z-dyniowym-puree/