Tym bardziej, że bez cukru i z samych zdrowych składników😁 A dla chętnych również w opcji do przygotowania z zakwasu 🙂 Dyniowe kluseczki 1 porcja (ok. 630 kcal) czas przygotowania: 10 minut + 5 minut gotowania koszt: ok. 4 zł Składniki: 100 g dyni (pieczonej, gotowanej lub mrożonej) 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 ml wody *opcjonalnie 25 g zakwasu pszennego 1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego 1 łyżeczka erytrytolu lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli do podania: 30 g jogurtu roślinnego garść borówek lub innych ulubionych owoców erytrytol lub syrop klonowy cynamon Wykonanie: Dynię blendujemy z wodą (opcjonalnie dodajemy zakwas), olejem i słodzikiem. 630 kcal) Ingredients: 100 g pumpkin (baked, cooked or frozen) 100 g wheat flour 30 g potato flour 25 ml water * optional 25 g wheat leaven 1 teaspoon of linseed or rapeseed oil 1 teaspoon of erythritol or maple syrup 1/2 teaspoon of cinnamon pinch of salt for serving: 30 g plantbased yogurt a handful of blueberries or other favorite fruits erythritol or maple syrup cinnamon Instructions: Blend the pumpkin with water (optionally add leaven), oil and sweetener. Taki dzień jak ten🌧️ aż się prosi, żeby dać sobie pofolgować talerzem (lub dwoma) pełnym kluseczek dyniowych, utaplanych w jogurcie i serwowanych z borówkami🙌 Bo przecież nie ma nic lepszego niż orzeźwiające owoce w połączeniu z kluseczkami, czyż nie😊? Następnie formujemy z ciasta wałek i kroimy na mniejsze części, z których robimy kluseczki (można też zrobić kopytka). Pumpkin dumplings time of preparation: 10 minutes + 5 minutes of cooking 1 serving (approx. Odstawiamy na 15-60 minut (w zależności od tego ile mamy czasu ;)).