Składniki: 800 g gruszek (obranych, bez gniazdek) 2 łyżki soku z cytryny 200 g całych migdałów ze skórką 250 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 250 g cukru pudru 180g mąki pszennej 2 łyżki kakao 50 ml mleka 4 jajka 260 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 4 łyżki dżemu morelowego 20 g migdałów w płatkach szczypta soli Do rondelka wkładamy 200 g połamanej czekolady i roztapiamy ją. Dodajemy cukier puder, cynamon, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Sposób wykonania: Gruszki kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy nim wierzch ciasta.