2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek Składniki: 200 g wędzonej kości (np. żeberka) 1 pęczek włoszczyzny (młodej) 6 buraków (z botwiną) 3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego) Dodajemy do gotującej się wody (jeśli mamy młodą włoszczyznę dodajemy razem z liśćmi selera i natką pietruszki). W tym czasie buraki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Wrzucamy ziele angielskie, lubczyk, pieprz, listki laurowe i sól.