Tarta orzechowo-jabłkowa

Ewa
Ciasta
10.10.2020 15:07
Tarta orzechowo-jabłkowa

Lubię jesień właśnie za te zapachy 🙂 Ciasto: - 300 g mąki - 200 g masła - 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki - 100 g cukru - 2 żółtka - 1-2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: - 3 jabłka - garść posiekanych orzechów laskowych - cynamon Biszkopt: - 2 jajka - 1 op. cukru wanilinowego 16 g - 30 g zmielonych orzechów laskowych, bez skórki - 1 łyżka mąki - szczypta proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Całe jajka miksujemy wraz z cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Na schłodzone ciasto wykładamy plasterki jabłek. Tarta orzechowo-jabłkowa Pyszna tarta z jabłkami z bloga wiem co jem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto biszkoptowe. Dodajemy mielone orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na około 15-20 minut. Dodajemy cukier, żółtka oraz mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Podpieczone ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/10/tarta-orzechowo-jablkowa/