Składniki: Składniki na ciasto na pizze: - 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) - 0,5 szklanki ciepłej wody (150 ml) - 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek - 1 opakowanie drożdży instant 7 g (można dać mniej około 5 g) - mała szczypta soli - 0,5 łyżeczki cukru Pozostałe składniki: - około 150-200 g sera - sos pomidorowy lub passata - 1-2 łyżki suszonych płatków cebuli – polecam przyprawy Skworcu - kawałek szynki - szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (ja najpierw zawsze mieszam składniki łyżką, a potem wyrabiam ręką). Taka pizza od razu poprawia humor w taki jesienny deszczowy dzień 😉 Jeśli szukacie przepisu na dużą pizze na grubszym cieście, to sprawdźcie ten przepis – pizza familijna na dużą blachę (klik) Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (lub passata), posypujemy suszonymi płatkami cebuli, częścią startego żółtego sera, wykładamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego ogórka kiszonego i posypujemy całość resztą sera. Przepis na pizze – wersja III Uwielbiamy pizze. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Tym razem prezentuje Wam kolejny sprawdzony przepis na pizze – wyjątkowo prosty! Ta pizza wychodzi stosunkowo cienka, dobrze się wypieka i po ukrojeniu łatwo trzyma się ją w dłoni. Ja przeważnie piekę pizze na środkowej półce lub jednej niżej. Na papier wylewamy niewielką ilość oleju lub oliwy, rozsmarowujemy ręką. Przykrywamy pizze ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika.