Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 100 g białego maku mielonego 3 łyżki miodu 40 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier pomarańczowy: odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący 1. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca ) Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. 6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części.