Składniki na jeden chlebek Zaczyn: - 30-35 g świeżych drożdży - 1/3 szkl wody - 1 łyżeczka cukru Ciasto: - 650 g mąki pszennej typ 650 - 3 łyżki oliwy - około 1 szkl letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki lnu - do obsypania garnka garść płatków owsianych lub otrębów - olej/oliwa do wysmarowania garnka 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca 2. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min. 3. Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min. 3. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Z garnka rzymskiego, wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi, następnie wkładamy nasz chleb. Z garnka rzymskiego, wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi, następnie wkładamy nasz chleb.