Przepis na ryż smażony po tajsku z krewetkami Składniki (2 porcje): 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 papryczki chilli 200 g krewetek tygrysich, obranych 1 cebula szalotka lub dymka, posiekana drobno 1 marchewka, pokrojona w słupki 1/2 małej cukinii, pokrojone w kostkę lub słupki 100 g groszku cukrowego 200 – 400 g ugotowanego ryżu 1 jajko (można pominąć) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 1 łyżka cukru brązowego lub erytrolu szczypiorek, sezam Przygotowanie: Khao pad to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ryżu, idealnie nada się też resztka ryżu z wczorajszego obiadu, która czeka w lodówce i nie wiadomo, co z nią zrobić. Ja przygotowałam ryż smażony po tajsku z krewetkami i bardzo polecam Wam tę wersję, tym bardziej, że robi się go błyskawicznie i bardzo prosto. To też doskonały sposób na wykorzystanie resztek, bo możemy go podsmażyć niemal z każdymi warzywami, a krewetki pominąć lub zastąpić tofu albo kurczakiem. Kusi swoim aromatem z miliona stoisk street foodowych walcząc o pierwsze skrzypce z pad thai’em. W Tajlandii robi się go na milion sposobów, z różnymi dodatkami.