Jak zrobić wegański parmezan? Przepis na wersję sypką

Przetwory
28.09.2020 15:47
Jak zrobić wegański parmezan? Przepis na wersję sypką

Aby zrobić wegański parmezan w wersji sypkiej potrzebujesz: ok. 85 g orzechów nerkowca (pół szklanki*) 20 g płatków nieaktywnych drożdży (ok. 1/4 szklanki* lub 4 lekko czubate łyżki) 1 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczki soli *szklanka 250 ml proporcje na słoiczek 200 ml całość przygotowanego parmezanu to ok. 575 kalorii, makro: białka 25,5; tłuszcze 38,2; węgle 32,9 Jak zrobić wegański parmezan? Przepis na wegański parmezan w wersji sypkiej Wegański parmezan w wersji sypkiej jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ja pierwszy raz spotkałam się z nim w wegańskiej książce kucharskiej od Minimalist Baker, ale troszeczkę zmodyfikowałam proporcje pod swoje potrzeby i dzisiaj podpowiem ci, jak łatwo możesz zrobić sobie taki parmezan w domu! Podawałam już kiedyś przepis na wegańskie pesto, w którym orzeszki pinii zastąpiłam słonecznikiem, natomiast posmak, który daje parmezan, wytworzył się dzięki dodaniu płatków drożdżowych, soli i świeżego czosnku. Wszystkie można kupić w marketach, np. Auchan lub Carrefour, a już na bank łatwo znajdziesz je w internetach. Ja używam młynka z dość dużą kieszenią, więc jeśli masz mniejszą, to po prostu podziel wszystkie składniki na dwie porcje i miel na dwa razy. Gdy już zmielisz wszystkie składniki na wegański parmezan, przesyp go do słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce. Do tego przyda się młynek do kawy (ja mam kupiony dość tanio w Lidlu, z głęboką kieszenią i mieli jak ta lala!) lub ewentualnie blender. Dlatego podpowiem dzisiaj, jak zrobić wegański parmezan (w wersji sypkiej). Jeśli masz młynek do kawy… wystarczy, że wsypiesz do młynka do kawy wszystkie składniki potrzebne, aby zrobić wegański parmezan i je zmielisz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/jak-zrobic-weganski-parmezan-przepis-na-wersje-sypka/