Składniki na 4 porcje: 1,5 l bulionu warzywnego/rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 30 dkg fasolki szparagowej 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu sól, pieprz zielenina 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku w którym przygotwujesz zupę obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem podawać z zieleniną SMACZNEGO ! Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej.