Wersja do druku Składniki: - mała puszka tuńczyka w kawałkach (lub połowa normalnej, która ma ok.170 g) - duże jajko - 3-4 łyżki kukurydzy z puszki - 3 łyżki oliwy - pół łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon (zmielona, nie w kulkach) - łyżeczka soku z cytryny - posiekana natka pietruszki lub szczypiorek (ok. łyżki, ale można dowolnie sypać) - sól - pieprz Jeśli nie lubisz tuńczyka, to możesz spróbować mojej śniadaniowej sałatki z jajkiem i groszkiem, na którą przepis znajdziesz tutaj. Zachęcam cię do podzielenia się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu (nie trzeba być zalogowanym 😉 ). Wyjmij żółtko i przełóż do naczynia, w którym da się je zmiksować na sos z innymi składnikami. Z drugiej strony nie jest to też typowa sałatka, zatem pozwoliłam sobie określić to mianem sałatki kanapkowej 😉 Sałatka kanapkowa z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą to moja dzisiejsza propozycja, którą polecam szczególnie na śniadanie. Skład jest równie prosty, a używa się w niej majonezu zamiast sosu własnej roboty, więc jeszcze mniej przy niej pracy 😉 Dolej do żółtka oliwę, sok z cytryny, dodaj musztardę i zmiksuj na gładko (ja użyłam końcówki blendera typu rózga). Jest to dodatek wręcz stworzony do pieczywa z racji swojej drobnej konsystencji, jednak nie jest to pasta. Bardzo mnie ucieszy, jeśli podzielisz się swoją opinią na temat przepisu niezależnie od tego, którą sałatkę wybierzesz! Możesz nawet sobie przygotować ją dzień wcześniej i nie polecisz z pustym żołądkiem do pracy.