Jesienny, rustykalny tort orzechowy z kajmakiem, kremem śmietanowym i figami

Picante-
Ciasta
15.09.2020 8:43
Jesienny, rustykalny tort orzechowy z kajmakiem, kremem śmietanowym i figami

Składniki: Ciasto: - 8 jajek - 2/3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 2/3 szklanki cukru - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki soku z cytryny - 330 ml śmietany kremówki - 250 g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - około 1 puszka masy kajmakowej (można użyć np. 1/2 puszki, kładąc cieńsze warstwy, w zależności od upodobań) - do nasączenia: około 200 ml wody + 2-3 łyżki soku z cytryny - figi do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. To raczej kwestia nieco większej ilości czasu na przygotowanie i pieczenie, ale efekt wizualny, jak sami widzicie jest świetny, a gwarantuję, że smakowy także ;-) Przepis wymaga trochę zachodu, jak to bywa z tego typu ciastami, ale nie jest trudny. Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy warstwą kajmaku, a następnie warstwą masy śmietanowej. Dzielimy ciasto na trzy części, każda kolejno przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/09/rustykalny-tort-orzechowy-z-kajmakiem.html