Składniki: - 5-6 sztuk buraczków o podobnej wielkości - około 500-700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego - sok z 1/2 cytryny - około 4-5 łyżek octu balsamicznego - 2-3 łyżki dobrej oliwy - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - jogurt naturalny - orzechy włoskie Wykonanie: Buraczki szorujemy, owijamy w folię aluminiową, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 2 godziny (aż będą miękkie). Obieramy je ze skórki (jeśli tuż po wyjęciu z piekarnika opłuczemy je pod bardzo zimną wodą, skórka z łatwością zsunie nam się z warzyw). Buraczki to genialne warzywo, wzmacniają odporność naszego organizmu, chronią nas przed infekcjami oraz stymulują pracę układu krwionośnego (wszyscy, którzy borykają się z problemem niedokrwistości, powinni mocno się z nimi zaprzyjaźnić). Dziś, wraz z życzeniami zdrowia podrzucam Wam przepis na krem z buraczków. Kroimy buraczki na ćwiartki, wrzucamy do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.