Podpłomyki z boczniakami i szpinakiem

Picante-
Obiad
28.09.2020 11:04
Podpłomyki z boczniakami i szpinakiem

Po tym czasie odrywamy porcje ciasta, wałkujemy na cienkie placki, a następnie smażymy na suchej patelni, na dość dużym ogniu, z każdej strony po około 30-40 sekund (aż pojawią się bąble powietrza i podpieką na ciemne plamki). Spróbujcie i rozwijajcie Wasze kulinarne fantazje! Składniki: Podpłomyki: - 300 g mąki pszennej - około 1 szklanka przegotowanej, bardzo ciepłej wody - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy Dodatki: - kremowy serek czosnkowy (świetnie sprawdzi się także kozi) - boczniaki - szpinak - 1-2 ząbki czosnku - gałązka rozmarynu - oliwa - sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, mieszamy. Jest to propozycja na obiad, która, co prawda wymaga trochę więcej czasu (na przygotowanie podpłomyków), ale sądzę, że polubicie je do tego stopnia, że będziecie chętnie sięgali po mąkę i wodę, aby je przygotować. Podpłomyki są przepyszne i można ich użyć na wiele różnych sposobów: jako dodatek do sosów, past, curry, nadziać je farszem, używać jako tortille czy zamiennik chleba/grzanek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczniaki, czosnek, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/08/podpomyki-z-boczniakami.html