Składniki na sos słodko-kwaśny do słoików: 3 kg pomidorów 4 cebule 3 duże marchewki 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa 3 łyżki soli pół szklanki octu szklanka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki chilli 1 łyżka curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużego garnka. Z racji takiej, że mam swój ogródek i część warzyw mam pod ręką (pomidorów po prostu mam od groma!) postanowiłam przygotować z nich sos słodko-kwaśny do słoików. Przygotowany sos przekładamy do słoików, zakręcamy wieka i pasteryzujemy przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po upływie tego czasu, blendujemy je na gładką, jednolitą masę. 2. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Sos gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Taki sos jest super opcją na zimę, gdyż wystarczy tylko podsmażyć kurczaka, dodać sos i mamy gotowy obiadek (przepis tu!). Warzywa gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, do momentu, aż warzywa zmiękną. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy przez około 10 minut (stale mieszając).