Składniki na racuchy na maślance: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: olej do smażenia w sumie około 1/2 szklanki szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Maślankę oraz jajko należy wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową. Placki są bardzo dobre na ciepło, ale równie smaczne na zimno, dlatego można je usmażyć wieczorem i rano tylko zapakować w pudełeczko do pracy. Racuchy na maślance smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony. Racuchy na maślance Racuchy na maślance bez drożdży i bez użycia miksera. Takie racuchy na maślance to super pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet obiad. Racuchy na maślance nie są za słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Dokładnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto.