Sernik Izaura

Bartek
Ciasta
03.12.2020 19:13
Sernik Izaura

Składniki na sernik Izaura: ciasto czekoladowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1 kg sera twarogowego z wiaderka (u mnie Pilos) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy – 40 g (proszek) szczypta soli dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki 30% garść płatków migdałowych szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy cztery jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Do masy serowej dodajemy porcjami ser z wiaderka, ciągle mieszając na małych obrotach miksera. Na koniec do masy serowej przekładamy pianę z białek i całość mieszamy delikatnie łyżką. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach przez około 4 minuty. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy nasze ciasto czekoladowe. Sernik Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje, tj. święta, urodziny czy imieniny. Ciasto czekoladowe w towarzystwie delikatnej, wilgotnej i bardzo puszystej masy serowej to zdecydowanie niebo w gębie. Sernik wylewamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy powierzchnię. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w ciepłym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 65-70 minut, podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika. 3. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, góra – dół, bez termoobiegu. Jest to połączenie murzynka i sernika, a że oba uwielbiam, to muszę przyznać, że sernik Izaura pokochałam od pierwszego kęsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/12/sernik-izaura/