Prosty chlebek bananowy ze śliwkami Składniki (keksówka 25×12): 3 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 80 g roztopionego masła 70 g jogurtu naturalnego 70 g erytrolu (lub cukru brązowego) 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka wanilii w proszku lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 6 dużych śliwek 50 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki posiekanych migdałów garśc rodzynek i/lub suszonej miechunki lub aronii (opcjonalnie) Przygotowanie: Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Chlebek bananowy idealnie pasuje na śniadanie, do kawy popołudniowej albo na deser, bez towarzysza. Świetnie nadaje się na wykorzystanie przejrzałych bananów, bo robi się go bardzo prosto i można poszaleć z dodatkami. Warto dodać do niego rózne owoce i przyprawy, a od razu zmieni swój charakter – w ten sposób możemy za każdym razem, bazując na jednym przepisie, robić różne ciasta. A co jeżeli nie mamy dojrzałych bananów? Wystarczy włożyć je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudzić. Tymczasem, zapraszam Was po przepis na prosty chlebek bananowy ze śliwkami, czekoladą i migdałami. W drugiej rozgniatamy widelcem 3 banany, dodajemy jaja, masło, jogurt, erytrol (lub cukier), mieszamy i łączymy z suchymi składnikami (łyżką).