Quiche z szynką i pieczarkami

Ewa

Zapiekanki

07.09.2020 13:54

Quiche z szynką i pieczarkami

Ja z pewnością będę powtarzać:) 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla) 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki) 250-300 g małych pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera (u mnie sokół) Myślę, że całość do zrobienia w mniej niż 1 godzinę – w zależności od sprawności operowania nożem;) Ja zrobiłam na kolację dla 4 osób. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy quiche do przestudzenia, na co najmniej 15 minut, dopiero wówczas kroimy na porcje. Udostępnij Zapisz Macie ochotę na kolację na ciepło, ale obawiacie się, że spędzicie w kuchni długie godziny? Dodatkowo: 3 jajka 1 szklanka kremówki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Cebulę kroimy w piórka. W międzyczasie, w osobnym naczyniu, podsmażamy na maśle pieczarki (tylko półplasterki) . Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 25 minut (do zarumienienia brzegów ciasta). Cztery/pięć pieczarek kroimy na cienkie plasterki, odkładamy je.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/09/07/quiche-z-szynka-i-pieczarkami/