Ciasto maślankowo-cynamonowe

Ewa
Ciasta
12.11.2017 12:42
Ciasto maślankowo-cynamonowe

Wiem, wiem – tak się nie powinno, ale jakoś nie mogłam się powstrzymać;) Pierwszy kęs mnie z lekka rozczarował. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (26x10cm), posypujemy połową cukru cynamonowego, wylewamy resztę ciasta i posypujemy pozostałym cukrem z cynamonem. Kiedy jednak ciasto odłożyłam w chłodne miejsce i spróbowałam wersji na zimno poczułam się tak, jak początkowo zakładałam;) Ciasto mi smakowało:) Jedynie wzorek mógłby wyjść ładniejszy, ale… kto by tam na to zwracał uwagę;) 100 g miękkiego masła 2/3 szkl. Przyprawa ta nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią i zawsze mi towarzyszy o tej porze roku. cukru 2 łyżeczki cynamonu Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ucieramy do białości. Na samym końcu, zmniejszając nieco obroty miksera dodajemy przesianą z solą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dlatego też nie mogłam doczekać się pierwszego kęsa tego ciasta. maślanki (temp. pokojowa) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/11/11/ciasto-maslankowo-cynamonowe/