Składniki: Ciasto: - 1 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka mąki kokosowej - 200 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - około 800g - 1 kg dojrzałych śliwek - około 100 g cukru trzcinowego (w zależności od kwasowości śliwek ilość można zmniejszyć lub zwiększyć) - około 60-80 g płatków kokosa - jogurt do podania Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą wraz z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wszak sezon na te owoce w pełni, a gdzie mogą smakować lepiej niż w pachnącym, ciepłym, domowym, kruchym cieście? Dzielimy na dwie porcje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch kładziemy porwane palcami, duże kawałki drugiej części ciasta tak, aby powstała nam gruba kruszonka. Ciasto rewelacyjnie smakuje na ciepło, podane z jogurtem naturalnym. Podrzucam Wam przepis na połączenie śliwek z kokosem. Pieczemy około 40 minut (na złoty kolor).